Peter Hansen

Jeg er opvokset i ”Klokkerboligen” lige ved kirken i Vigersted by. Min far var graver. Her boede jeg indtil jeg flyttede til København som 18-årig.
 
Barndommen og ungdommen – 1948 til 1966 – var sjov med en masse gode oplevelser. Lystfiskeri i mosen, cykelcros i den daværende grusgrav på Bjerget, ishockey på engen i Vigersted, leg i Humleore Skov, tømmerflåder på åerne om vinteren. Næsten al leg foregik udendørs og i al slags vejr. Engen midt i byen og præstegårdshaven var de elskede legepladser.

Der var selvfølgelig også pligter. F.eks. at rive kirkens p-pladser og gangarealer hver lørdag, Hjælp med rengøring af kirke og kirkegård, hjælp med ringning og kimning i kirketårnet, især til højtider og begravelser, granlægning på gravene ved juletid osv. Som de fleste andre drenge, har jeg også tjent lidt håndører. Bl.a. som hjælp på omegnens gårde med at fodre dyr, luge roer, køre roer ind, tærske, pløje, harve og plukke tonser af solbær på solbærmarken, der hvor Skovbak-ken nu ligger. Det var dengang de første grå og små røde Ferguson-traktorer blev populære og det var fedt for os drenge at få lov til at køre traktor. Fra 10-års alderen kørte jeg desuden rundt og solgte ugeblade til stort set hver anden husstand i hele sognet. Så jeg kendte næsten alle sognets beboere.

En meget stor interesse som barn og ung var tegning og oliemaling. Jeg travede rundt i omegnen og tegnede alverdens motiver. Som 18-årig lærte min far mig at køre bil – Morris 1000 – i Humleore skov. Jeg kørte sammen med ham, når han klippede gran til kirkegården. Til min fars store fortrydelse endte jeg i grøften en enkelt gang og vi måtte have traktorhjælp for at komme på ret køl igen. De officielle køretimer blev klaret på 4 timer, så noget må jeg alligevel have lært.

I 1997 vendte min kone, Mariann, og jeg, ved en tilfældighed, tilbage til sognet efter at have boet i og omkring København i ca. 30 år. Da vi købte ”Flyverens” gård i 1997, tog jeg et års orlov og brugte tiden på, sammen med familien, at totalrenovere Ågerupvej 141, omlægge haven og plante ny skov omkring huset. Et projekt, der gav stor tilfredsstillelse.

Forskellen på dengang og nu, er helt klart den store udbygning af landsbyen – dengang bestod byen stort set kun af Bygaden med en stor våd eng i midten. Den stod under vand hele vinteren og ved heftig regn. Des-uden var det mere besværligt at bo i yderområderne i sognet. Dette har ændret sig markant, efter at alle blev mobile. Mange at de yderste huse i sognet er nu særdeles eftertragtede, hvilket gudskelov betød, at nedrivningen af de fjerneste huse blev stoppet inden de alle forsvandt. F.eks. lå der dengang mange flere smukke huse i Humleore Skov.

Mit store ønske er, at der ved den kommende udbygning i sognet tages hensyn til vore smukke omgivelser og at hver enkelt tager ansvar for, hvordan sognet skal tage sig ud i fremtiden. En smuk helhed gør os alle gladere og sognet mere attraktivt at bo i.

Huset på Ågerupvej, som Mariann og Peter flyttede til i 1997, blev totalrenoveret og ført tilbage til den oprindelige byggeskik fra 1877. Dog blev der også taget hensyn til nutidens bekvemmeligheder indvendigt i huset.