Historier om Humleore Gods og Kong Humbles Borg

17 jan 2018 - 19:30

4100 Ringsted

Historiegruppen fortsætter temaet ”Det historiske Vigersted” og inviterer denne gang til en aften i Forsamlingshuset med fokus på Humleore og Kong Humbles Borg.

Humleorehus opført 1934

Bent Mejer-Larsen vil fortælle historien om ”Humleorehus”
og Humleore Gods, som er en beretning om, hvorledes
minister N.P. Arnstedt ved køb af jord i årene 1933-38
skabte en gods på en størrelse af ikke mindre end 649 ha.
og hvor han lod opføre en herregårdslignende ejendom
på 1200 etagemeter med en fantastisk smuk park
med damme og springvand.Dertil et kæmpe væksthus
fyldt med eksotiske planter og fugle.
Foredraget slutter med en film af stede, som det ser ud i dag.
Den varer ca. 6 minutter og er optaget af foredragsholder i maj 2017.
Efter en pause, hvor der kan købes kaffe & kage, fortæller Torben Jensen historien om Voldstedet ved Humleore, som er beretningen om et driftigt sted, der i en periode fra 400 – 1300 e. K. har været centrum for handel, intriger, kampe, sejlads, jernudvinding, tilflugt og meget andet. Kort sagt: et livligt og vitalt sted for trafikken på Sjælland. Medbrig gerne fotos og gode historier fra Humleore, som historiegruppen kan låne og arbejde videre med. Pris Kaffe & kage 25. kr. Kontant eller MobilePay. Tilmelding til Berit Galberg berit@galberg.dk mobil 22 21 23 25

 

 

 

 


2 thoughts on “Historier om Humleore Gods og Kong Humbles Borg

  Edel Andersen said:
  19. januar 2017 at 01:28

  Kære Berit Galberg
  Først tak for i aften, så spændende alt det der er i gang hos jer, hvor var det en god oplevelse, men jeg må insistere på at eftermælet efter lærer Simonsen bliver et andet end ” den sorte skole med udenadslære , diciplin, og afstraffelse med lussinger, til børn af småkårsfolk.
  Der må en rettelse til, evt i medlemsbladet.
  Da det på ingen måde er min, eller mine søskendes erindring, som det i aften fremgik.
  Jeg er fra et “såkaldt ” småkårshjem,, husmandssted på 13 tdr. land, havde 2 ældre søskende , en lillebroder, foruden mor og far, var der min bedstemor og bedstefar, som var syge i den tid jeg kendte dem, så uden at vi vidste det var vi vel småkårsfolk, men aldrig har jeg oplevet eller hørt at lærer Simonsen gav lussinger.
  Tværtimod var der en vis ro og tryghed i hans timer, vi vidste at vi skulle lytte, have læst lektier, holde mund så der var ro, når han ville lære os noget. Han gav os glæden ved naturen, ved salmer og højskolesangbogens dejlige sange, og gennem Bibelens fortællinger fik vi en fornemmelse af hvor forskellige mennesker er, og hvor svært det er at være et ordentligt menneske.
  Da jeg var færdig i skolen havde mine forældre skaffet mig plads i køkkenet på kroen, i stedet spurgte lærer Simonsen om jeg ikke hellere ville i lære på Borup Apotek som defektrice, dette kom jeg, og er uendelig taknemmelig for alt det han gav, det har jeg stadig glæde af.
  Med venlig hilsen Edel Andersen født 1936

  Men aldrig oplevede jeg at lærer Simonsen slog os. Han forlangte vi var forberedte, og det var simpelthen for dårligt hvis man kom i skole uden at være forberedt.
  Men gav os glæden ved at se os om i naturen, at glæde os over at synge, endnu i en alder af 80 kan jeg glæde mig over ordene fra salmer og højskolesangbogen

   Berit Galberg said:
   21. januar 2017 at 18:10

   Kære Edel Andersen.
   Tak fordi du tog dig tid til at beskrive din og dine søskendes skoletid hos Lærer Simonsen.
   Vi har fået flere beskrivelser fra forskellige mennesker efter mødet i onsdags med oplysninger om beboerne i Vigersted i gamle dage, og det er med til at give os et mere nuanceret billede af livet i Vigersted i 1900-tallet.
   Næste historieaften bliver d. 17. jan. 2018, hvor vi bl.a. gerne vil fortælle om dine dejlige og positive oplevelser som elev hos lærer Simonsen, og hvad det har givet dig af glæder i dit liv efter skolen.
   Hvis der bliver plads på Lokalrådet side i næste LOKALNYT, der udkommer først i marts, så vil historiegruppen lave et lille indlæg om mødet d. 18. jan., og vi vil gerne bringe et lille uddrag af det, du har sendt.
   Hvis du kommer i tanke om små sjove, tankevækkende historier fra dit liv i Vigersted, er du meget velkommen til at sende en mail til berit@galberg.dk
   På historiegruppen vegne Berit Galberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *